Onderzoek Verhagen: ’Overheden en bedrijven moeten tien procent van het ICT-budget in cybersecurity investeren’

euros

Nederland loopt internationaal voorop als het gaat om de digitalisering van de economie en maatschappij. Dit maakt ons land extra kwetsbaar voor cyberaanvallen. Dat heeft Ron de Mos, lid van de Cyber Security Raad (CSR) en portefeuillehouder Vertrouwen Nederland ICT, gezegd tijdens de presentatie van het onafhankelijk onderzoek naar cybersecurity dat door mevrouw Herna Verhagen, CEO van PostNL, in opdracht van de CSR is uitgevoerd. Verhagen adviseert overheden en bedrijven circa tien procent van hun ICT-budget te besteden aan cybersecurity.

Nederland ICT stelt dat het advies van mevrouw Verhagen de omvang en urgentie van de dreiging en risico’s onderstreept. Bijzondere aandacht is volgens de branchevereniging nodig voor het MKB, dat de banenmotor van onze economie vormt. MKB-bedrijven zijn vaak minder goed voorbereid op cybercrime en daardoor extra kwetsbaar voor bijvoorbeeld ransomware. Ron de Mos: “Als sector zullen we, zo is mijn verwachting, steeds vaker actief het gesprek aangaan met onze klanten over cybersecurity. Niet alleen in de ontwerp- en productiefase maar juist ook in de fase dat producten en diensten worden aanbesteed en uitgerold bij klanten.”

Intensievere samenwerking

Het CSR noemt intensievere samenwerking, zowel tussen de overheid en het bedrijfsleven als binnen het bedrijfsleven, noodzakelijk om cyberdreigingen het hoofd te bieden. Ron de Mos: “Als ICT-sector hebben we hierin een bijzondere rol. Daar moeten we niet voor weglopen. Naast het delen van informatie over dreigingen, zouden we in Nederland vanuit één gemeenschappelijke visie moeten werken aan cybersecurity.”

Het rapport Verhagen is op 6 oktober aangeboden aan minister-president Mark Rutte en voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer. Ron de Mos is Senior Vice President & General Manager CGI Nederland.

Meer over
Lees ook
Orange Cyberdefense: interne dreigingen en veranderende aanvalspatronen domineren

Orange Cyberdefense: interne dreigingen en veranderende aanvalspatronen domineren

Verkeerd gebruik van IT-middelen door medewerkers, ofwel ‘misuse’, vormt inmiddels een bijna net zo grote cyberdreiging als hackers. Dat blijkt uit het Security Navigator 2025-rapport van Orange Cyberdefense. De data uit dit rapport onthullen vijf essentiële aandachtspunten van nu.

WatchGuard verstevigt MDR-dienstverlening met overname ActZero

WatchGuard verstevigt MDR-dienstverlening met overname ActZero

WatchGuard Technologies heeft ActZero overgenomen, een leverancier van Managed Detection & Response (MDR)-diensten. Dankzij de integratie van deze AI-gebaseerde oplossingen profiteren MSP’s van snellere en efficiëntere detectie en respons op securitydreigingen

Orange Cyberdefense: hackers versterken greep op OT-omgevingen

Orange Cyberdefense: hackers versterken greep op OT-omgevingen

Operationele technologie (OT)-omgevingen, zoals productiesystemen, waterzuiveringsinstallaties en energiecentrales, zijn steeds vaker het doelwit van hackers. Aanvallers nemen daarbij in toenemende mate de controle over, wat tot levensgevaarlijke situaties kan leiden. Deze trend vraagt dringend om een herziening van beveiligingsstrategieën en een1